Sindicatul Liber din Invatamant - Dambovita
image Social Media SLI-DB:

Informare SLI - 22.04.2016

Astăzi, 22 aprilie 2016, la sediul Guvernului României avut loc întâlnirea Consiliului Național Tripartit pentru Dialog Social, din partea Confederației Sindicatelor Democratice din România participând dl. președinte Iacob Baciu și președintele FSLI, Simion Hancescu.

În prezența Primului-ministru Dacian Julien Cioloș, a ministrului muncii Dragoș Pîslaru și a altor miniștri, s-a discutat despre intenția Guvernului României de a elabora,până în dta de 15.05.2016, un alt proiect de ordonanță de urgență, având ca obiect corecțiile necesare privind salarizarea personalului plătit din fonduri publice.

Informare SLI

Primul-ministru și ministrul muncii au prezentat principiile care vor sta la baza elaborării acestui proiect de act normativ, ideea de bază fiind aceea de a se încerca înlăturarea discrepanțelor din actualele grile de salarizare, de a elimina suprapunerile salariale generate de majorarea salariului minim brut pe țară garantat în plată, începând cu 01 mai 2016 și de a majora salariile de bază situate sub limita de 2300 lei.

În intervenția sa, președintele FSLI, Simion Hancescu, a atras atenția că va fi aproape imposibil un asemenea mod de abordare deoarece, din cauza faptului că grila de salarizare din învățământ este aplatizată, se va ajunge la o altă situație aberantă și anume aceea ca salariile să se egaleze, indiferent de vechime și de gradele didactice.Această situație va crea cu siguranță noi tensiuni în sistem.

Președintele FSLI a solicitat Primului-ministru să abandoneze intenția de a elaboraproiectul de ordonanță de urgență și să ia în discuție o nouă lege de salarizare, prin care să se stabilească cu certitudine ”ținta salarială”, respectiv maximul de salarizare și intervalul de timp în care acesta poate fi atins, pentru fiecare salariatdin sistemul bugetar. O astfel de lege ar putea să prevadă o creștere a salariilor mai mici într-un cuantum mai mare și într-un interval de timp de 3 - 4 ani, iar salariile mai mari să crească cu un procent mai mic, într-un interval de timp mai mare.

Președintele FSLI a atras atenția că, dacă săptămâna aceasta (18 și 19 aprilie 2016), au protestat 800 de reprezentanți ai celor 178 000 de membrii ai federației, vor ieși în stradă peste 20 000 de oameni, dacă acest nou proiect de ordonanță va crea din nou inechități, așa cum s-a întâmplat cu recentul proiect de O.U. retras.

Primul-ministru a afirmat că, în cazul în care partenerii sociali vor fi nemulțumiți de acest proiect, se va renunța la adoptarea acestei ordonanțe, urmând ca, până la finalul anului, să se finalizeze un proiect de lege, în paralel cu finalizarea strategiei privind reformarea administrației publice locale.

Precizăm faptul că s-a convenit ca, începând de luni 25 aprilie 2016, o comisie tehnică să lucreze la proiectul de ordonanță, comisie din care va face parte și președintele FSLI, Simion Hancescu. Sindicatele afiliate FSLI vor fi informate cu privire la activitatea acestei comisii.

Vă mai informăm că președintele FSLI i-a înmânat Primului-ministru copii după toate adresele înaintate de federația noastră Guvernului Cioloș, acestea fiind citite de premier în timpul discuțiilor, iar la finalul întâlnirii acesta s-a angajat să analizeze fiecare problemă în parte, împreună cu ministrul educației, dl. Adrian Curaj.